Ubuntu 20 üzerine SQL Server Kurulumu
SQL Server diğer bir adıyla MSSQL olarak adlandırılır. Microsoft SQL Server verilerin depolanması ve çoklu isteklere izin veren kurumsal ölçekli bir veri tabanı servisidir. MSSQL genellikle windows server üzerine kurulumu sağlanırken, kurumsal mimaride de yönetim kolaylığı açısından bu şekilde tercih edilmektedir.
Ancak bazı durumlarda daha az kaynak tüketimine sahip olmak, sistemlerin ve yöneticilerin linux üzerinde çalışmalarını sürdürmesi gibi çeşitli durumlara göre değişiklik gösteren bilen bir süreç olabilmektedir. Bu durumlarda bir linux dağıtımı üzerine MSSQL kurmak isteyebilirsiniz.
Ubuntu 20 üzerinde SQL Server (MSSQL) Nasıl Kurulur ?
Ubuntu 20 üzerinde SQL Server servisini kurmak için aşağıdaki adımları takip ederek gerçekleştirebilirsiniz.
Adım 1: İşletim Sisteminizi Güncelleyin
Ubuntu/Debian :
apt-get -y update && apt-get -y upgrade && reboot
Bu işlemin ardından sunucunuzun paket güncellemeleri ve sürüm yükseltme işlemlerinin tamamlanması ile birlikte sunucunun yeniden başlayacak ve yeni paketlerin yüklenmiş bir halde bir sonraki adıma geçebilmek için hazır olacaktır.
Adım 2: GPG Keylerini İmport Edin ve Repository Sisteme Tanımlayın
MSSQL paketini yükleyebilmemiz için öncesinde GPG keylerini tanımlayıp, daha sonrasında repository olarak paket yöneticisine tanımalama yapılması gereklidir.
wget -qO- https://packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc | sudo apt-key add -sudo add-apt-repository "$(wget -qO- https://packages.microsoft.com/config/ubuntu/16.04/mssql-server-2019.list)"
Eklenen depoların paket yöneticisi tarafından okunabilmesi için güncelleme yapılması gereklidir, tekrardan aşağıdaki işlemi uygulayabilirsiniz.
apt-get -y update
Adım 3: SQL Server Paketini Kurun
Paket yöneticisine tanımlanan repo sonrasında artık yüklemeye hazır durumdayız. Aşağıdaki gibi paket yöneticinize mssql-server kurulum işlemini başlatabilirsiniz.
sudo apt-get install -y mssql-server
Adım 4: SQL Server’ı Yapılandırın
Sisteme yüklenen mssql-server’ı hangi versiyonu kurulacağı, lisans sözleşmesi ve SA kullanıcısının parolasını belirlemek için ilgili komutu çalıştırınız.
sudo /opt/mssql/bin/mssql-conf setup
Çıkan seçeneklerde, “Choose an edition of SQL Server” şeklindeki yazan soruda kurulacak versiyon tipini seçmeniz gereklidir. Ben ücretsiz sürümü olan “Express (free)” kurarak devam ediyorum.
Daha sonrasında, lisans sözleşmesine ait detaylar paylaşılıyor okuyup anladıktan sonra “Y” şeklinde yanıtlayarak “Enter” tuşuna basıp devam edebilirsiniz.
Son olarak “Enter the SQL Server system administrator password” olarak sorulan soruya SA kullanıcısı için bir şifre belirlemeniz isteniyor, giriş yaptıktan sonra tekrar yazıp artık yapılandırma işlemi tamamlanmış olmaktadır.
Aşağıdaki komut yardımıyla servisin durumunu kontrol edebilirsiniz.
systemctl status mssql-server
Adım 5: SQL Server Management Studio Üzerinden Test Edin
Artık Ubuntu 20 üzerine başarılı bir şekilde kurulan MSSQL, çalıştığını doğrulamak ve test edebilmek için SSMS üzerinden test edebiliriz. Sunucumuza ait bilgileri aşağıdaki gibi giriyoruz.
Başarıyla giriş yaptıktan sonra, artık sistem klasörlerini görüntüleyebilmekteyiz.
Bu aşamaya kadar sorunsuz geldiyseniz başarılı bir şekilde kendinize ait bir linux dağıtımı (Ubuntu 20) üzerinde MSSQL sunucusuna sahip olduğunuz anlamına gelmektedir.
Microsoft Tech Community‘in destek kanallarından yetkili veya topluluk ile iletişim kurabilirsiniz.